Picie zakwasu z buraka obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki zmniejszeniu ilości złego cholesterolu, może mieć znaczny wpływ na zapobieganie powstawania blaszek miażdżycowych, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego i serca.
Wpływa na zapobieganie oraz opóźnienie wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, a także wspomaga proces utraty nadmiernej masy ciała przyśpieszając metabolizm.

Ma działanie przeciwutleniające, gdyż w soku z buraka występują przeciwutleniacze regulujące występowanie wielu chorób, w tym także nowotworowych. A dodatkowo, ma także działanie przeciwzapalne, chroni przed niedokrwistością oraz usuwa nadmierne toksyny z wątroby.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C przyśpiesza naturalnie proces gojenia się ran, a także wpływa na wzmocnienie organizmu po antybiotykoterapii lub podczas chorób sezonowych. Wpływa na stan naszej skóry, nadając jej jędrność, gdyż bierze udział w procesie tworzenia się kolagenu.